warning: Creating default object from empty value in /home/zoldzugh/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
Ivóvíz

Az ivóvíz nem tartalmazhat olyan anyagokat és élő szervezeteket,amelyek az emberi egészséget bármilyen módon károsíthatják! Tartalmaznia kell viszont mindazokat az életfontosságú ásványi anyagokat és vegyületeket, amelyekre a szervezetnek szüksége van. A jó ivóvíznek ezenkívül frissítőnek és jóízűnek is kell lennie. Az ivóvíz kellemes ízét a benne oldott létfontosságú ásványi anyagok (Na, K, Ca, Mg) adják.

Víztisztítási technológiai folyamat egyik lépcsője az ivóvíz klórozása a fertőző, kórokozó baktériumok elpusztítása céljából. Mivel a klór minden élő szervezetre mérgező, nyilvánvaló, hogy a klórozással az egészségünkre is igen ártalmas anyagok kerülnek az ivóvizünkbe. A szabad klór rend­kívül agresszív, szervezetünkben roncsoló reakciókat okoz, károsítja az emésztőszerveket, a véralkotókat és az érfalakat. Klórozáskor nagy számban keletkeznek új anyagok: klórozott szénhidrogének, klórozott metánszármazékok, daganatkeltő vegyületek és klóraminok. Ezen vegyületek is ártalmasak egészségünkre. Emellett a csapvíz a klór és egyes klórozott vegyületek (főleg klóraminok és klórfenolok) következtében szagos lesz. A fentiek ellenére a víz klórozása elkerülhetetlen, mert a fertőtlenítés nélküli vezetékes víztől biztosan megbetegednénk, csak idő kérdése, hogy mikor. Fertőtle­nítésre, klórozásra tehát szükség van, de miért innánk meg ezt az „adalékanyagot" a vízzel együtt? A klórt és más szennyező anya­gokat eltávolíthatjuk aktív szén segítségével, a vizet a felhasználás helyén tisztítva meg. Az aktív szén (eredeti formájában faszén)nagy fajlagos felülettel ren­delkezik, 1 g felülete akár 1000 m2 is lehet. Ezen a nagy felületen tökéletesen abszorbeálódnak (kiszűrődnek a vízből) a szerves anyagok és a mikroorganizmusok egyaránt. Ahogy a víz keresztülmegy az aktivált szén porózus szemcséin, a szer­ves szennyezőanyagok molekulái a pórusok felületéhez vonzódnak, és azokat gyenge fizikai erők ott tartják.

Jelenleg nincs beküldött tartalom a kategóriában.

Tartalomátvétel